Libiában jártam...

Augusztusra kiutaztam Libiába, munkából kifolyólag. Az itteni tapasztalataimat osztom meg az arra érdemesekkel. Képek itt: http://picasaweb.google.com/szepeshazy.gabor/Libia

Utolsó kommentek

  • HVC: Jó kis írás. Köszönjük! (2011.10.22. 13:07) Reporting live from Libya
  • Sir Pierre - Jenkins: Szerintem vannak meleg képek az oldalon...Líbiában voltál, nam az Északi sarkon... (2008.09.03. 09:05) Statisztikák, direkt PRnek...
  • kiskutty: Öcsoászból en is kaphatnek aze, ha nem haragszol :D amugymeg gecc, nemtom miket irkaltal te ide, d... (2008.09.02. 22:00) Statisztikák, direkt PRnek...
  • szepi79: kaland hát, de még milyen! :D (2008.09.01. 19:05) Hambulala
  • kiskutty: na tessek, nem vagy semmi :D kaland a elet, mi? :) (2008.09.01. 18:35) Hambulala
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • HVC: Jó kis írás. Köszönjük! (2011.10.22. 13:07) Reporting live from Libya
  • Sir Pierre - Jenkins: Szerintem vannak meleg képek az oldalon...Líbiában voltál, nam az Északi sarkon... (2008.09.03. 09:05) Statisztikák, direkt PRnek...
  • szepi79: kaland hát, de még milyen! :D (2008.09.01. 19:05) Hambulala
  • szepi79: kusolsz, vidámpark, mesefigura, kusolsz... amúgy de. :D (2008.08.31. 04:27) ...ami kimaradt...
  • szepi79: oké, irtam emailt :) (2008.08.29. 15:55) Ramadan

HTML

Reporting live from Libya

2008.08.27. 17:05 | szepi79 | 3 komment


Ez az utolsó poszt innen, szombaton úgyis menek haza, addig már nem nagyon leszek netközelben, valszeg otthonról még jól megirom a visszautazást, az akkori csomagelvesztést (amire nagy tétben fogadok, hogy megint hollandoknál fog maradni a bőröndöm), a lányregénybe illően könnyes búcsút nagyranőtt és kiválló étvágyú barátomtól, meg ami még történik.

 

Az államformája Libiának érdekes, szerintem diktatúra, de lehet, hogy hivatalosan más. Van a libiai nép hős vezére, Qaddafi (legalább ötféleképpen láttam már angolul leirva, ez maradt meg bennem), pontos tisztsége valami elnökszerűség, de mindenki csak „leader”-ként (vezér) beszél róla. Van egy parlament is, akik 3 havonta ülnek össze, a parlament élén meglepő módon az ifjabb Qaddafi nemzedék van (asszem 2 fia van, meg egy lánya, de ez utóbbi nem sok vizet zavar), de ha ez nem lenne elég, bármit meg tud vétózni, ha akar. Választások nincsenek. Q. egyébként korábban katona volt, ezredes rangban, aztán jól felkelt a gonosz elnyomók ellen, mint egy sivatagi Che Guevara (remélem, jól irtam). Ez majdnem 40 éve volt. Azóta ő van hatalmon. 2003ig jól megszedte magát, azóta már a nép nyűgjei is jobban érdeklik, és elkezdte felvirágoztatni az országot. Volt annakidején egy 40éves terv, hogy addigra elérik Dubai szintjét. (Amikor idejöttem, minden ki volt plakátolva egy bazinagy 38as számmal, aztán úgy két hete átváltották 39re. Nem értettem a dolgot, aztán elmondták, hogy most van a 39. éve, hogy Q diadalmas forradalomban győzelemre vitte hősies népét.) Szóval még van 1 évük, hogy utolérjék Dubait. Nem mondom, hogy rossz úton járnak, de bele kell húzzanak. Egyébként tényleg nagyon igyekeznek, a pénzük is alig romlik, szóval nem teljesen hülyeség, hogy előbb-utóbb utólérjék a nagy példaképet, vagy legalábbis megközelitsék. De elég népszerű ember ez a Q., nem hallottam olyat, hogy valaki elégedetlen lett volna vele. Persze biztos nem egy életbiztositás szidni a dicső nemzeti hőst, node nem is nagyon van rá okuk, elég jól állnak most az emberek.

 

A házasság is érdekes dolog. Maga a ritus úgy történik, hogy az udvarló elmegy a lány házához, és engedélyt kér a kedves apóstól, hogy akkor ő most elvenné a lányt. Azt hiszem, ekkor még konkrét választ nem kap, ha jól értettem a dolgot, de innentől kezdve eljárhat udvarolni a lánynak, szigorúan hozzájuk, és nem nagyon lehetnek kettesben. (Persze ha a srác már az elején sem volt szimpatikus, akkor kipenderitik, és ennyi volt a dolog.) Kb. 1 év udvarlás után a srác és az após megállapodnak. Anyagilag. Hogy mennyit tud/szeretne a fiú fizetni. Ha stimmel, akkor elvileg már meglesz a nász. Mostanában, ahogy kezdenek egyre inkább felvilágosodni, már az is előfordul, hogy a lányt is megkérdezik, pusztán tudakozás céljából, nem mintha sokat számitana a véleménye. Ja igen, és a lány a szüleinél (vagy gyámjánál) lakik, amig el nem kel, nincs olyan, hogy átugrik Bengaziba egyetemre, aztán majd ott összeköltözik egy sráccal. Utána meg a férjénél.

 

Szóval ott tartottunk, hogy após és vej megállapodik. Eljegyzik egymást, ami nem kis pénz, mert ajándékokat kell venni a menyasszony családjának. Ezután szintén eltelik kis idő, fél év, egy év, kb ennyi, és jöhet az esküvő. Ehhez 4 feltételnek kell teljesülnie:

-Mindketten muszlimok. Ha az egyikük nem az, akkor át kell „keresztelkednie”.

-Mindketten 20 év elettiek

-A megállapodás létrejött az após és vej között

-A lány apjának (gyámjának) jelen kell lennie

Tehát itt nincs olyan, hogy a szerelmesek jól elszöknek, aztán gyűrűzve jönnek vissza, ha nincs itt a fater, nincs nász se. Maga az esküvő úgy zajlik, hogy a következő személyek elmennek az önkormányzathoz (vagy egy moszk-ba, ezt nem értettem, min múlik, de biztos nem mindegy):

-após

-vej

-vej apja (gyámja, ha az sincs, akkor egyedül)

Ennyi. Éles szemmel azonnal kiszúrható, hogy a menyasszony nincs a kötelezően megjelenendő személyek között. Persze azért elviszik, némi köze mégis van a dologhoz, ha nem is sok. Szóval lerendezik a pairmunkát, és elmennek a lagziba, ami 3-7 nap közötti időtartamot ölel fel. A pasik és a nők szigorúan külön buliznak, külön teremben, nem is találkoznak, csak a lagzi után. Szintén a fiú fizeti. Szóval a srác 3x fizet, ugyanazért. Jobb helyeken az ilyet többszöri adózásnak hivják, és 5-10 év között büntetik. Ráadásul még ki sem próbálják az árut. Tolba (Ali fia) szerint gyakoriak mostanában a 3 hónapos házasságok utáni válások, mert hamar rájönnek, hogy mégsem annyira fejfel az élet.

 

És ha már nők. Az itteni csajok többsége ugye kendővel fedi a buksiját, a szudáni vendégmunkások még az arcukat is, csak a szemüket lehet látni, vagy azt se. Nem vicc! Láttam olyan nőt, akire szinte egy zsák volt ráhúzva, a pasija meg kézenfogva vezette. Persze a csaj kezén kesztyű, nehogy bármely kiéhezett férfivadnak léha gondolatai támadjanak egy női csukló láttán. De az itteniek ennél már okosabbak. Meg az egész testüket valamilyen lepel fedi. A szemüket szokták festeni, ahhoz nagyon értenek, más sminket nem nagyon vettem észre, persze ettől még lehet, hogy rúzst használnak. Ja, és a szemek. Nos. Ezt úgy tudnám megfogalmazni szépen, hogyha mondjuk én szemöldökcsipeszt árulnék, elsőként törnék be a piacra. Nem lenne nagy konkurenciám. Vagy ha mégis, akkor éhendöglenénk mindketten, mert itt nincs igazán kereslet az árucikkünkre. Valami eszméletlen, hogy milyen bozótok vannak. Mintha ’83ban volnánk. Konkrétan egy nőnél vettem észre, hogy szedi, Rasha-nál (ejsd: Rassa, először azt hittem, ugyanaz a neve, mint oroszországnak, ami ugye Russia, de azt is Rassa-nak ejtik), aki a cégnél dolgozik, valamit az OSS-el szüttyög. Jó a humora. Blokkolnám. Na mindegy. Hónaljakat szerencsére nem láttam, de van egy olyan érzésem, hogy nem lenne nyugodt utána az éjszakám.

 

Európai nők (ide értem a fehér nőket, még akkor is, ha nem az EU-ból vannak, csak milyen rasszista már azt leirni, hogy fehér nők): a városban ritkán látni EUs nőt, vagy egyáltalán EUs embert, a táborban van pár. A „jelentősebbek közül” van egy 35-40 körüli nő, akit úszómedencénél szoktam látni, annyi fuksz van ráaggatva, hogy néha félek, hogy nem tud feljönni a viz felszinére, ha egyszer tisztességesen lemerül; egy német csajszi, 25 körül lehet, elég félénk. Gagik állitólag ismeri valamennyire, és annak ellenére, hogy általában boldog, házas ember, gyakran tesz a nemiségre utaló kifejezéseket a német nővel kapcsolatban (I would fuck her soo goood...), mondjuk ezzel egyet kell értsek. Meg van valami finn vagy svéd házaspárnak egy 20 körüli lányuk, szintén medencénél szoktam látni. Persze ennél sokkal több nőnemű egyed van a táborban, de annyira még nem vagyok (és remélem sose leszek) kétségbeesve.

 

No, én akkor mostan elköszönök, valamikor vasárnap még várhattok tőlem egy hazautazási összefoglalót, addig már nem hiszem, hogy irnék akármit is, maximum ha kimaradt valami, akkor egy gyors posztot még ideböfögök. Holnap van az utolsó munkanapom itt, máshol netezni meg már nem tudok, ha holnapig nem érkezik semmi, akkor már csak otthonról.

 

Üdv, és köszi annak, aki olvasott

 

Címkék: vallás nők szabadidő libia

A bejegyzés trackback címe:

https://libia.blog.hu/api/trackback/id/tr74636333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutty 2008.08.27. 17:22:42

hehe, na ez jo volt :) persze a tobbi is, csak.. na mindegy, ebbol mar nem jovok ki jol :P

szepi79 2008.08.28. 13:54:21

akkor minek mentél bele? :D

HVC 2011.10.22. 13:07:53

Jó kis írás. Köszönjük!
süti beállítások módosítása